Zastosowanie masła orzechowego

Zastosowanie masła orzechowego

Masło orzechowe to produkt roślinny uzyskiwany z ziaren orzeszków ziemnych (orzeszków ziemnych) poprzez siekanie owoców za pomocą technologii tłoczenia na zimno. Istnieją trzy rodzaje masła orzechowego – nierafinowane, rafinowane, niedezodoryzowane i rafinowane dezodoryzowane.

Skąd pochodzi masło orzechowe

Ameryka Południowa jest uważana za ojczyznę orzeszków ziemnych, co potwierdzają badania archeologiczne. W Europie hiszpańscy konkwistadorzy sprowadzili orzeszki ziemne z Peru w XVI wieku. Później pasta orzechowa została sprowadzona do Afryki i Ameryki Północnej, a następnie do Chin, Indii i Japonii.

W Ameryce rolnicy nie spieszyli się z wprowadzeniem uprawy orzeszków ziemnych, ponieważ w tym czasie uważano ją za pożywienie biednych, a przed wynalezieniem specjalnego sprzętu do uprawy tej uprawy w XX wieku był to dość pracochłonny proces. Na przełomie XIX i XX wieku rolnicy nauczyli się robić naturalne masła orzechowe, które stały się integralną częścią amerykańskiego stołu klasy średniej.

Zastosowanie olej i masła orzechowego

We współczesnym świecie olej roślinny z orzeszków ziemnych jest szeroko stosowany we wszystkich krajach ze względu na jego korzystne właściwości i wartość odżywczą. Masło z orzechów laskowych zawiera głównie białka, tłuszcze i węglowodany, a także witaminy i minerały. Jego zawartość kalorii wynosi około 900 kcal.

Pasta z orzechów laskowych ma wiele pozytywnych właściwości. O zaletach masła orzechowego decydują jego liczne korzystne substancje, takie jak witaminy E, B, A i D, a także minerały: żelazo, mangan, potas, cynk i selen. Masło orzechowe jest często stosowane w kosmetologii. Jest dodawane do różnych masek i kremów do skóry, a także produktów do pielęgnacji włosów.