Jakie właściwości ma masło orzechowe?

Jakie właściwości ma masło orzechowe?

Obecnie masło orzechowe jest szeroko stosowane w kuchni. Jest dodawane do przygotowania sosów, zup, dressingów, różnych potraw warzywnych i mięsnych, a także wielu deserów.

Skład i użyteczne właściwości

Naturalne masła orzechowe są również stosowane w medycynie. Jest to naturalna, bardzo skuteczna profilaktyka, która pomaga zapobiegać poważnym chorobom układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, a także żołądka, jelit, nerek, wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Masło z orzechów laskowych zawiera znaczną ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych ważnych dla ludzkiego organizmu, które pomagają usunąć szkodliwy cholesterol. Wielu lekarzy zaleca stosowanie tego oleju pacjentom cierpiącym na niedokrwienie, a także mającym problemy z krążeniem krwi. Masło z orzechów laskowych ma również bardzo korzystny wpływ na potencję i ogólnie funkcje seksualne.

Gdzie jeszcze stosuję się masło orzechowe?

Pasta z orzechów laskowych jest również szeroko stosowana w kosmetologii. Jest niezbędnym składnikiem preparatów kosmetycznych i ochronnych, który może mieć działanie odmładzające, a także stymulujące. Pasta orzechowa skutecznie i niezawodnie chroni włosy i skórę przed niekorzystnym wpływem środowiska zewnętrznego.

Olej arachidowy jest dość wysokokaloryczny – dlatego z pewnością musi być obecny w diecie osób ciężko pracujących fizycznie, a także uprawiających intensywny trening sportowy. W wyniku zastosowania masła orzechowego procesy metaboliczne w ciele są doskonale stymulowane i bardzo szybko pojawia się uczucie sytości. Ze względu na takie właściwości olej ten w bardzo małych dawkach polecany jest osobom, które mają problemy z nadwagą. 100 gramów tego oleju zawiera około 899 kcal.